Kleverparkweg

De beslissing is genomen: we gaan verhuizen! Binnen Haarlem of juist naar Haarlem? Maar welke buurt? Het centrum of meer groen? Kindvriendelijk? Waar zijn winkels? Wij hopen dat deze beschrijvingen en foto’s kunnen helpen.

Landschapsarchitect Leonard Springer ontwierp eind 19e eeuw een nieuwe wijk rondom het nog te ontwikkelen traject van de tramlijn Haarlem-Bloemendaal. De buurt werd vernoemd naar Huis ter Kleef (13e -eeuw). De overgebleven ruïne is een rijksmonument en te vinden in de Haarlemmer Kweektuin. De vader van Springer, J.D. Zocher, ontwierp begraafpark Kleverlaan. De oudste begraafplaats van Haarlem met weelderig groen, oeroude bomen en schitterende vijvers.

In deze ruim opgezette, groene buurt voeren jaren ’30 woningen de boventoon; hoekige erkers, bijzondere entrees, gedetailleerd metselwerk en sobere, comfortabele architectuur. 

Kamers en suite, paneeldeuren en glas-in-lood ramen hebben niet het alleenrecht op woningen in Kleverpark. Op het voormalige terrein van het St. Joannes de Deo ziekenhuis is een nieuwe, autoluwe wijk gebouwd. Deo Neo. De woningontwerpen sluiten prachtig aan bij de omliggende architectuur, een nieuw en typerend stukje Haarlem. Er is een betaalde parkeergarage onder deze nieuwe wijk, op straat parkeren kan door de hele buurt met een gemeentelijke parkeervergunning. Aan te vragen zonder wachtlijst.

Aan de Verspronckweg staat een monumentale, voormalige ambachtsschool met statige trappenhuizen. Na de transformatie tot appartementsgebouw gaat het verder als De Meester. 

Joh. de Deoplein

Met een ruime keus aan kinderopvang, twee basisscholen en een middelbare school trekt  Kleverpark gezinnen met kinderen, mensen uit hogere inkomensgroepen en jongeren. Zij vinden elkaar bij de Kweektuinkas. Deelnemers hebben een oogstaandeel en inspraak op het teeltplan. Het hele jaar door wordt er geoogst en gegeten van duurzaam gekweekte, biologische groenten. Meehelpen mag. Elke 1e zaterdag van de maand is de BioMarkt, op het plein voor de kassen.

Speeltuinvereniging Burcht ter Kleeff heeft een beheerder die tussen 15 en 18 uur toezicht houdt op buiten spelende kinderen en het winkeltje. Winkelen op de Kleverparkweg met een echte groenteboer en slagerij, een bakker met een missie en moderne koffie.

Op een paar bus- of fietsminuten afstand van het treinstation, grenzend aan twee uitvalswegen is Kleverpark een goed bereikbare omgeving om thuis te zijn.