Oranjeplein

Spruitenbosstraat

De beslissing is genomen: we gaan verhuizen! Binnen Haarlem of juist naar Haarlem? Maar welke buurt? Het centrum of meer groen? Kindvriendelijk? Waar zijn winkels? Wij hopen dat deze beschrijvingen en foto’s kunnen helpen.

Grenzend aan stadsbos De Haarlemmerhout, met een kinderboerderij, hertenkamp en een restaurant met het groenste terras van Haarlem, is Bosch en Vaart een groene, schaduwrijke buurt met prachtige oude straten. Straatnamen houden de verhalen van Hildebrand levend.
Aan de ruime, voornamelijk, koopwoningen is hier geschiedenis in de bouwstijlen af te lezen: Art Nouveau, Amsterdamse school, Engelse landhuisstijl, een Zwitsers chalet.

De voormalige buitenplaats werd rond 1900 aangekocht door een projectontwikkelaar die er het Bosch en Vaart kwartier aanlegde. Van de oude buitenplaats is niet meer over dan de letters 'Bosch en Vaart' op een tuinhek van het vroegere stalgebouw, dat is nu een woonbestemming heeft.

Op 5 fietsminuten afstand van het centrum is dit een rustige woonbuurt, waar veel gezinnen zich thuis voelen. Er is een actieve wijkraad; deze organiseert bijvoorbeeld De Cultuurlijn en brengt een netwerk van vrijwilligers op de been dat met burenhulp bijdraagt aan een bloeiend sociaal- en cultureel leven.

In en rond deze lommerrijke buurt zijn legio mogelijkheden om, ook buiten, te sporten bij verschillende verenigingen. Er is een kindermanege met een holistische aanpak. Eethuis Nurks in de Hout kijkt uit op herten in het groen, organiseert op kinderen gerichte  activiteiten in de achtertuin en serveert niet alleen pannenkoeken. 

Bosch en Vaart heeft verschillende onderwijsinstellingen voor basis en middelbaar onderwijs en een groot aanbod in kinder- en naschoolse opvang.

Met een parkeervergunning, online aangevraagd bij de gemeente, parkeert u in uw eigen straat; vanaf de Wagenweg bent u zo op weg in de richting van Amsterdam en Utrecht. Hier zijn ook haltes voor het openbaar vervoer.