Amsterdamstraat

De beslissing is genomen: we gaan verhuizen! Binnen Haarlem of juist naar Haarlem? Maar welke buurt? Het centrum of meer groen? Kindvriendelijk? Waar zijn winkels? Wij hopen dat deze beschrijvingen en foto’s kunnen helpen.

De wijk is vernoemd naar De Amsterdamse Poort. Rond 1400 aan de Amsterdamse vaart  gebouwd en is als enige van de twaalf stadspoorten ongeschonden blijven staan.

Sinds de gemeentelijke herindeling van 2016 staan De Amsterdamsebuurten in de statistieken te boek als Amsterdamsewijk. Met een eigen pagina op Wikipedia. Vertrouwde namen als Oude Amsterdamsebuurt, Cremerbuurt, Potgieterbuurt en Van Zeggelenbuurt worden door de gemeente ook gebruikt, en dat is soms verwarrend.

Voormalige, veelal gerenoveerde, arbeidershuizen en portiekwoningen uit de jaren ’50 vormen een groot deel van de bebouwing. Met hier en daar een voortuin, bankjes en groen op straat. Er zijn onverwachte kleine, groene paradijsjes waar kinderen op roep-afstand kunnen spelen. Parkeren kan voor de deur en is gratis. Aan de oostkant van de wijk is in de afgelopen jaren nieuw gebouwd. De ontwerpen sluiten, met brede stoepen en tuintjes, mooi aan bij de naastgelegen jaren ’50 woningen.

Een kindvriendelijke familiebuurt met kinderopvang, basisonderwijs en naschoolse opvang; een speeltuinvereniging en buitenspeelplaatsen. Bij voetbalvereniging DSK (Door Samenspel Kampioen), zijn kinderen met voetbalzin vanaf hun vierde verjaardag welkom.

Anna Kaulbachstraat

U stapt aan het Spaarne op een rondvaartboot. Nee, dat is niet alleen leuk voor toeristen. Mijmer bij de ondergaande zon aan stadsstrand Oerkap en fiets naar het strandje aan de Veerplas. Even verder en u staat in recreatiegebied Spaarnwoude. Geen fietsweer? Er is maandelijkse een rommelmarkt in wijkcentrum ’t Broederhuis.

Boodschappen doen op de Amsterdamstraat, met vestigingen van winkelketens en zelfstandige ondernemers. De Zomerkade heeft een kleine markt op vrijdagochtend.  

De Amsterdamsewijk heeft een goede uitvalswegen richting Amsterdam, Den Haag en Schiphol. Vanaf treinstation Haarlem Spaarnwoude zijn Amsterdam en Zandvoort aan Zee dichtbij. Wie dicht bij het Haarlemse centrum wil wonen en/of buiten de stad werkt, vindt in de Amsterdamsewijk een heerlijke woonomgeving.